Haber

Beyaz Rusya ve Rusya, Batı’yı temel çıkarlarını dikkate almaya çağırıyor

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Belarus ve Rusya Dışişleri Bakanlarının ortak dış politika önceliklerine ilişkin ortak açıklamasını yayınladı.

Belge metninde, “Mevcut güvenlik krizini sona erdirmek için ABD ve NATO’nun yıkıcı gerilimi tırmandırma politikasını gözden geçirmesi, gerilimi azaltmak için adımlar atması ve Beyaz Rusya ile Rusya’nın temel çıkarlarını dikkate alma konusunda isteklilik göstermesi gerekiyor. Çok kutupluluk, eşitlik ve güvenliğin bölünmezliği unsurlarına dayalı, çatışma olasılığını en aza indirecek, karşılıklı olarak kabul edilebilir bir arada yaşama parametrelerini geliştirmek için siyasi iradeye ihtiyaç vardır.söylendi.

Açıklamada, Beyaz Rusya ve Rusya’nın, ülkeler ve birlikleri arasında eşit katılım ilişkilerine ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğine dayanması gereken çok kutuplu, adil ve demokratik bir dünya sistemi kurma görevini üstlendiği kaydedildi. “Ülkelerimiz, güvenliğin bölünmezliği ilkesinin tüm ülkeler için eşit olarak uygulanması için çalışıyor ve bu ilkenin ihlalini kınıyoruz. Bazı ülkelerin ve birliklerinin güvenliklerinin diğer ülkelerin güvenliklerine zarar verecek şekilde güçlendirilmesi kabul edilemez.ifadeler yer aldı.

Açıklamada, Minsk ve Moskova’nın, ülkelerin egemen eşitliği, ulusal kalkınma modellerinin ve hükümet biçimlerinin çeşitliliğine ve denkliğine saygı temelinde ortak bir Avrasya güvenlik alanının oluşturulmasını desteklediği belirtildi. Böyle bir alan, ülkelerimizin istikrarlı ve özgür kalkınması, halklarının refahı ve gelişmesi, kimliklerinin korunması için gereklidir.söylendi.

Açıklamada, Beyaz Rusya ve Rusya’nın ülkelerle saygılı ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği ilkelerine dayalı sürdürülebilir işbirliği ilişkileri kurmaya çalıştıkları kaydedildi. “Birleşmiş Milletler’in ve Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere ana kurumlarının dünya sorunlarında merkezi tutarlı rolünün güçlendirilmesinden yanayız. Uluslararası hukuk normları da dahil olmak üzere BM Şartı’nın amaç ve ilkelerine olan bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz, Ülkelerin hüküm süren eşitliği ve iç işlerine karışmama Birleşmiş Milletleri kendi çıkarlarına tabi kılma, BM’yi ülkeler üzerinde bir baskı platformuna dönüştürme, alternatif, kapsayıcı olmayan karar alma mekanizmaları oluşturma girişimlerinden endişe duyuyoruz. yasal olmayan ‘kurallara dayalı dünya düzeni’ kavramı çerçevesindeki mekanizmalar.

Belarus ve Rusya’nın, uluslararası kuruluşların çalışmalarının siyasallaştırılmasına ve düşman ülkeler tarafından teşvik edilen ayrımcı gündeme dahil edilmesine ortaklaşa karşı çıktıkları belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu